Ung Konst på Ifö Center konsthall

26/5 2018 Ung Konst

På Ifö Center Konsthall visas en utökad version ”Ung Konst 1 Kubik+” med fler verk av gruppen. Det låter oss upptäcka nya dimensioner. Vi får även se konsthantverket speglas i videoverk och virtual reality-projekt. Utställningen är framtagen i samarbetet mellan Konsthantverkscentrum, Sveriges Konstföreningar och Ifö Center.

UNG. KONST presenterar åtta nyutexaminerade konsthantverkares arbete. Syftet med utställningen är att visa ett brett tvärsnitt av dagsaktuellt konsthantverk, en brokig mix av olika material och uttryck som speglar infallsvinklar och frågeställningar från vår samtid. Gemensam nämnare är att alla verk är ”unga” och har skapats av nyutbildade och idag verksamma konsthantverkare i Sverige, alla födda på 80-talet. Flera av dem kommer att närvara vid vernissagen och berätta om sina verk.

Gruppen delar en konsthantverksmässig yrkesutbildning men yrkestiteln är inte avgörande för individen. Det centrala är arbetet som utförs och de materialbaserade uttryck och idévärldar som tar form. Tillsammans med den här gruppen visar vi konsthantverket som en konstnärlig disciplin.

Ung Konst är en vandringsutställning som tagits fram inom ramen för konceptet 1 kubik konsthantverk. Konceptet innebär att cirka en kubikmeter curaterat, samtida konsthantverk packas på en pall och gör nedslag runt om i landet under 2018.