Den osynliga konsten – följ med på en [AR]T Walk

19/3 2020 DigitaliseringVävda Rum

Följ med på en stadsvandring och upptäck den osynliga konsten! Så lät det när företaget Apple bjöd in konstintresserade till en stadsvandring i San Francisco. Osynlig, ja osynlig för ögat om du inte har din mobiltelefon med dig som kan avslöja de hemliga konstverken i stadsrummet.

Augmented Reality (AR) förstärkt verklighet, är ett koncept som används allt oftare i olika sammanhang. Om du känner till spelet Pokemon GO eller har provat det, så förstår du hur AR fungerar. På din mobilkamera läggs nya lager av verklighet i form av bilder, animationer eller videoklipp. Det kan var Pokemonfigurer eller som i fallet med Apples satsning [AR]T Walk, konstverk av Nick Cave, Nathalie Djurberg och Hans Berg, Cao Fei, John Giorno, Carsten Höller, och Pipilotti Rist. Vandringarna är kopplade till fysiska platser, i det här fallet olika Apple Stores runt om i världen som Hong Kong, London, New York, Paris, San Francisco och Tokyo.

Med hjälp av din mobil eller padda kan du följa med på en konstvandring och upptäcka AR-konsten som finns runt omkring dig. Fenomenet är inte nytt utan konstnären Jeff Koons har tidigare samarbetat med Snapchat och skapat offentlig AR-konst, där han placerat ut sina skulpturer på olika platser i världen som du bara kan se i din mobil.

Läs mer om [AR]T Walk på Apples hemsida.

[AR]T Walk