Lap-See Lam ”Phantom banquet” VR

3/2 2021 Digitalisering

Konstnären Lap-See Lam tilldelas DN:s Kulturpris 2021 för sitt VR-verket ”Phantom banquet” som utspelar sig på en fiktiv spöklik kinakrog där skuggor och vålnader från det förflutna rör sig runt i rummet.

Att miljön för ”Phantom banque” blev en kinakrog beror på att Lap-See Lams mormor på 70-talet öppnade restaurangen Bamboo Garden på Södermalm och flera andra släktingar har drivit kinarestauranger. Det var när Lap-See Lam gick på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm som hon upptäckte institutionens 3D-skanner och tog med sig den till olika kinarestauranger för att skapa 3D avbildningar av interiörerna.

Lap-See Lam intresserar sig i sin konst för skuggor både konsthistoriskt och metaforiskt och i ”Phantom banque” är det det förflutnas skuggor och vålnader som vandrar omkring i lokalen. På YouTube finns verket tillgängligt. Det är ett VR-verk vilket betyder att betraktaren kan röra sig runt i verket i 360 grader. För att bäst kunna uppleva verket rekommenderas VR-headset eller VR Cardboard Headset, men det går bra att bara använda muspekaren för att vrida på bilden när filmen spelas.

 

Lap-See Lam - Phantom Banquet (2020)

Verket upplevs bäst med ett VR-headset eller med VR Cardboard Headset.