Yttrandefrihet och Konsten att mötas

26/5 2018 Konsten att mötas

Videokonstutställningen Mother Tongue visas under mars månad på Gnosjö bibliotek. I samband med invigningen av utställningen arrangerade man under helgen en heldag om yttrandefrihet.

Dagen bestod av visning av och diskussion om videokonstutställningen ”Mother Tongue” som presenterar sju verk av konstnärer som är påverkade av att yttrandefrihet och rättigheter för kvinnor för närvarande är under press i Turkiet. Föreläsare var Shiva Anoushirvani, forskare på Kungliga Konsthögskolan och Anders Rydell, författare och journalist som pratade om: “Hur använder vi yttrandefriheten? Vad bidrar våra lokala medier med? Vad kan konst och kultur betyda i det här sammanhanget?”

Skådebanan i Jönköpings län stod bakom föreläsningen och visningen av utställningen, som ingår som en del i konstföreningens medverkan i projektet Konsten att Mötas.

I utställningen Mother Tongue presenteras sju turkiska konstnärer som alla använder video som ett centralt medium i sin konst samtidig som de arbetar med social aktivism. I ett Turkiet som ständigt blir mer autoritärt påminner de oss om hur viktig den fria, kreativa konstscenen är.

Nezaket Ekici, Human Cactus (2012), video, 4’04’’, dokumentation av performance