Arkiv: Mångfalder
Under 2016-17 bjöd Sveriges Konstföreningar in till en fördjupning inom det komplexa ämnet mångfald. Vi gjorde bland annat några nedslag bland våra konstföreningar för att se hur de arbetar med mångfald och integration i sin verksamhet.
Det är ett högaktuellt, angeläget och komplext ämne som vi ville bjuda in till fördjupning inom och öppna upp för dialog och reflexion kring, genom både teoretisk och praktisk verksamhet. Unescos Mångfaldskonvention om skydd för, och främjande av mångfalden av kulturyttringar, beslutades redan 2005. En tilltagande polarisering och allt starkare främlingsfientliga, rasistiska och fascistiska röster påminner oss dagligen om att de demokratiska fri-och rättigheterna även innebär ansvar och skyldigheter.
Kan konstföreningar med sin verksamhet bidra till att skapa ökad inkludering, förståelse och tolerans i samhället? Vilka möjligheter har konstföreningarna att föra ut nya berättelser, perspektiv eller skapa sammanhang är frågor som vi har ställt oss i sammanhanget. Konstföreningarna är en viktig del av civilsamhället och som många andra ideella föreningar har de en betydelsefull funktion när det gäller att skapa integration och att arbeta med att förändra normer och attityder i samhället på ett inkluderande sätt.
Konsten att mötas -En utbildning i antirasism, öppenhet och mångfaldsstrategier
Tillsammans med Riksutställningar arrangerade vi den 11-12 februari i Stockholm tvådagarsutbildningen Konsten att mötas -En utbildning i antirasism, öppenhet och mångfaldsstrategier som en del av temat Mångfald. Målet med utbildningen var att ge en bred, grundläggande kunskapsbas utifrån olika perspektiv på antirasism, öppenhet och mångfald. Att tillsammans undersöka rådande normer och hur de påverkar konstföreningarnas verksamheter, vilka utmaningar som finns och hur de kan mötas. Medverkande föreläsare och processledare var: Amphi produktion, Elfrida Bergman, Hanna Gerdes, Nasim Aghili och Ola Öhlin.